Vragen over Kerst. Alles over het feest van kerstmis!
   Alles over het feest van kerstmis!
Kerstmis
kerst

De Kerstboom
  Milieu
  Kunstkerstboom
  Kerstboom met kluit
  Versiering
   Kerstballen
   Piek en ster
   Linten en slingers
   Onder de boom
Kerstmis > De Kerstboom > Versiering

Kerstboom versiering

Kerstballen

Kerstboomversiering kerstballenOnze klassieke glazen en zilveren kerstballen komen voort uit oude tradities om kwade geesten uit je huis te weren met behulp van spiegelende oppervlakten die boze geesten afschrikken, of om ze te vangen in een transparante glazen bol (geest in de fles). Deze transparante glazen bollen waren al meer dan 300 jaar geleden in gebruik in de vorm van "heksenballen", die met name in Engeland populair waren en voor het raam werden gehangen om kwade geesten (heksen) te weren. In een klassiek opgetuigde kerstboom overheersen dan ook transparante of zilveren glazen kerstballen.

Oude heidense tradities, zoals de midwinterboom behangen met appels en noten als teken van vruchtbaarheid, hebben zich eveneens voortgezet in huidige boomversieringen.

Tegenwoordig zijn veel verschillende kerstsymbolen in glimmende glazen of plastic uitvoering verkrijgbaar om een boom in je eigen kerstsfeer te brengen: klokjes, trompetjes, engeltjes, zelfs kerstmannen en rendieren...
Piek en ster

De kerstpiek is een glimmende versiering die over de top van de kerstboom heengestoken wordt, de kroon op de boom, wijzend naar de hemel.

De bolle vorm onderaan de piek is hoogstwaarschijnlijk een verwijzing naar het oude heidense gebruik om een grote appel op de top van de traditionele midwinterboom te spiesen.

Ook verwijst een glimmende piek naar het licht, de sterren. Veel kerstbomen hebben dan ook een ster als topversiering, verwijzend naar de Ster van Bethlehem.
Kerstlinten en kerstslingers

Kerstboom kerstlinten en kerstslingersLinten in de kerstboom zien we vooral bij traditioneel versierde kerstbomen in engeland, waar lange rode linten en strikken de boom opluisteren.

Slingers in de vorm van glanzend zilveren kunstofslierten zijn bij ons populairder.

Je kan slingers vanaf de top in een spiraal rondom de boom naar beneden laten lopen en losjes over de uiteinden van de takken draperen.

Met klassieke linten van textiel bereik je mooie effecten door meerdere linten vanaf de top in een zigzag vorm naar beneden te laten lopen, waarbij de naast elkaar lopende linten elkaar op de punten overlappen en zo een ruitpatroon vormen (vastzetten met spelden en het geheel blijft prima op z'n plaats). Zet de "kruispunten" af met strikken, en je hebt een prachtige klassieke kerstboom!

 
Versiering onder de kerstboom

Geen zin in uitzicht op een houten stabilisatiekruis of pot met aarde ònderaan de kerstboom? Drapeer er een laag ouderwets rotspapier (of mooie lap brandvertragende of wollen stof) omheen! En zet er een mooi kerststalletje met kerstfiguren van het kindje Jezus in de kribbe en Jozef en Maria bij... of stouw de hele onderkant vol met mooi ingepakte kerstkado's.


Vragen over Kerst | Contact | Privacy Policy | Sitemap | Kerst links | copyright © vragenoverkerst.nl