Vragen over Kerst. Alles over het feest van kerstmis!
   Alles over het feest van kerstmis!
Kerstmis
kerst

Religie
  Geboorte Jezus
  Advent
  Epifanie
  Kerst engelen
Kerstmis > Religie > Advent

Advent


De advent is de viering aan het begin van het kerkelijk jaar, de vier weken voorafgaand aan Kerstmis (1e tot en met 4e Zondag van Advent). Tijdens de advent bereiden christenen zich voor op de kerstviering, en herdenken zij de komst en wederkomst van Jezus.

Omdat de adventsperiode altijd vier zondagen bevat, en de exacte data per jaar variëren (begin ligt tussen 27 november en 3 december, einde is op 24 december bij het avondgebed), kan de duur van de advent lopen van 21 tot aan 28 dagen. Bij de orthodoxe kerk begint de advent op 15 november en duurt 40 dagen.

Tijdens de advent wordt iedere zondag één extra kaars van de adventskrans aangestoken, zodat op de 4e zondag alle vier de kaarsen branden. Vaak wordt er een traditioneel versje opgezegd tijdens het aansteken van de adventskaars.

Een adventskalender telt de dagen vanaf het begin van de advent tot aan Kerstmis, de kinderversie bestaat vaak uit een holle kartonnen kalender waarbij de dagen zijn gedrukt op kartonnen deurtjes die door de kinderen dag-na-dag mogen worden opengepeuterd om een kleine surprise (chocolaatje) te bemachtigen.


Vragen over Kerst | Contact | Privacy Policy | Sitemap | Kerst links | copyright © vragenoverkerst.nl