Vragen over Kerst. Alles over het feest van kerstmis!
   Alles over het feest van kerstmis!
Kerstmis
kerst

Oorsprong
  Zonnewendefeest
  Kerstmis
  Kerstster
  Wijzen uit het Oosten
Kerstmis > Oorsprong > Kerstmis

Kerstmis


Oorsprong kerstmisKerstmis is de christelijke opvolger van oorspronkelijk heidense feesten en vieringen rond midwinter tijdens het zonnewendefeest, de periode rond de kortste en donkerste dagen van het jaar en het terugkeren van de zon.

Naarmate het christelijk geloof zich uitbreidde en werd opgenomen door heidense volkeren, werden ook meer en meer lokale en oorspronkelijk heidense gebruiken en vieringen door de christelijke kerk overgenomen en ingepast in het christelijke geloof.

Dit proces duurde meerdere eeuwen, en de eerste 200 jaar werd de geboorte van Jesus in het geheel niet gevierd door christenen.

De tot het christendom bekeerde romeinse keizer Julius Africanus besloot in het jaar 221 om de geboortedag van de christelijke god Jezus te vieren op 25 december, als tegenpool voor de viering van de romeinse zonnegod Mitras op diezelfde dag.

Toch duurde het nog tot het jaar 354 voordat uiteindelijk paus Liberius besloot dat 25 december een vaste christelijke feestdag zou worden om de geboorte van Jezus te vieren met een speciale chistelijke mis, de kerst mis (Kerstmis).

Algemeen wordt door historici overigens aangenomen dat de ware geboortedatum van Jezus niet exact op deze 25e december was.

Daar de oosters Orthodoxe kerk tegen die tijd het gezag van Rome niet meer erkende, werd dit besluit van paus Liberius door hen afgewezen en houden orthodoxe christenen vast aan het feest ter verschijning van Christus aan de wereld op de 6e januari, in plaats van het vieren van kerstmis op 25 december. Deze 6e januari wordt overigens door katholieken gevierd als Driekoningen, en door protestanten als Epifanie.

 


Vragen over Kerst | Contact | Privacy Policy | Sitemap | Kerst links | copyright © vragenoverkerst.nl