Vragen over Kerst. Alles over het feest van kerstmis!
   Alles over het feest van kerstmis!
Kerstmis
kerst

Het Kerstgevoel
  Goede doelen
  Versierde wijken
  Kerstblues
  Kerstkaarten
  Witte kerst
  Kerstplanten
Kerstmis > Het Kerstgevoel > Kerstplanten

Kerstplanten

Hulst

Kerstplant hulsttakIlex Aquifolium is de enige loofboom die in de Benelux groeit die óók in de winter groene bladeren blijft behouden, ideaal voor kerstmis dus.  Hulst kan als boom tien meter hoog worden, maar vaker zien we hulst als struik, al of niet als onderdeel van een haag. Vermeerderen gebeurt door stekken.

De losse takken van hulst zijn erg mooi als kerstdecoratie vanwege de glanzend groene, getande bladeren en prachtige rode besjes. Deze besjes zijn overigens giftig, en kunnen niet gegeten worden. 




Ardisia

De groenblijvende, bloeiende struik Ardisia crenata wordt vanwege haar prachtige trossen rode besjes ook veel als kerstdecoratie gebruikt.

Geef deze meerjarige plant veel licht, maar geen fel zonlicht. Een ietwat koelere en vochtiger plek in huis is beter dan te droog of te warm, hou de potaarde altijd een beetje vochtig.




Kerstster

Kerstplant kerststerVanwege zijn stervormige rode topbladeren en groene onderblad, staat de plant Poinsettia (Euphorbia pulcherrima, uit de wolfsmelkfamilie) bij ons bekend als Kerstster. Rond kerst gaan daarvan in Nederland tienduizenden als decoratieve kamerplant over de toonbank.

Om de plant mooi te houden tijdens kerstmis, zorg ervoor dat hij nimmer op de tocht of in de kou staat, hou de aarde onder de plant altijd vochtig, en geef hem veel licht.




Kerstroos

Kerstplant kerstroosDe Kerstroos (Helleborus Niger) is een giftige, vaste plant die pas in december tot bloei komt. Deze alpenplant kan een mooie vaste tuinplant zijn met talrijke witte blaadjes rond een geel hart.

Let op: Het gif glycoside zit echt overal in de plant, en kan ernstige krampen en ademnood veroorzaken, in bepaalde gevallen zelfs dodelijk voor mens en dier.

 

 




Maretak

De maretak (Viscum album, mistletoe) is een altijd groene plant die als parasiet op bomen leeft. Hij heeft fraaie witte besjes en glanzend groene takken met smalle bladeren.

Bij de oude Germanen en Kelten was de maretak een heilige plant die door druïden werd afgesneden met een gouden mes. Hij werd gebruikt voor zijn helende werking en bescherming tegen boze mare (geesten en heksen). Twee vijanden die elkaar onder een boom met maretak tegenkwamen, werden geacht hun wapens neer te leggen en elkaar te begroeten in plaats van verder te vechten.

Hier komt waarschijnlijk ook het hedendaagse gebruik uit voort om een maretak met kerst op te hangen in een deuropening, en ieder die er onder staat, kan vrijelijk gekust worden. Héél populair in met name angelsaksiche landen tijdens het kerstfeest dus!






Vragen over Kerst | Contact | Privacy Policy | Sitemap | Kerst links | copyright © vragenoverkerst.nl