Vragen over Kerst. Alles over het feest van kerstmis!
   Alles over het feest van kerstmis!
Kerstmis
kerst

De Kerstman
  Brief schrijven
  Oorsprong kerstman
Kerstmis > De Kerstman > Oorsprong kerstman

Oorsprong kerstman


Kerstmis oorsprong kerstmanDe Kerstman bestaat pas sinds kortere tijd, en is in feite de eind-negentiende eeuwse, anglosaksische variant op onze goede oude Sinterklaas. De amerikaanse kerstman,  Santaclaus, was oorspronkelijk een directe, nog in het groen geklede variant op de nederlandse Sinterklaas, heilige en bischop van Myra.

Deze huidige Santaclaus is net als Sinterklaas in een rood gewaad gehuld, met een lange witte baard, en belast met de nobele taak om in de decembermaand geschenken uit te delen aan de bevolking. Echter, Santaclaus is geen heilige en hij draagt in tegenstelling tot Sinterklaas geen religeuze symbolen als mijter of staf mee.

Onder invloed van vanuit Amerika overwaaiende commercialisering van het christelijke kerstfeest, is de door CocaCola reclames in het begin van vorige eeuw gecreëerde rode Kerstman sterk gepromoot en heeft wereldwijd een belangrijke plaats verworven als symbool van de feestdagen rond kerst. Vooral in Nederland en Vlaanderen staat de oorspronkelijke Sinterklaas meer en meer onder druk en geven met name volwassenen hun kadootjes vaak tijdens Kerstmis inplaats van tijdens Sinterklaas.

 

 

 


Vragen over Kerst | Contact | Privacy Policy | Sitemap | Kerst links | copyright © vragenoverkerst.nl