Vragen over Kerst. Alles over het feest van kerstmis!
   Alles over het feest van kerstmis!
Kerstmis
kerst

Eten en Drinken
  Kerstdiner
  Kerstdranken
Kerstmis > Eten en Drinken > Kerstdranken

Kerstdranken

Glühwein

Kerstdrank glühweinMet name in duitstalige landen is glühwein niet weg te denken tijdens de kerstperiode of wintersport. Maar ook in Nederland is het een succes op de schaatsbaan of thuis na een frisse kerstwandeling.

Gebruik een redelijke kwaliteit rode wijn en warm die langzaam op een laag vuurtje in een ketel.  De specifieke smaak van glühwein komt van de toe te voegen kruiden als kruidnagel, kaneel (veel!), steranijs en schillen van sinaasappels of citroenen. Warm het geheel langzaam op, maar kook het niet, maximaal 70-75 graden! (Als je het laat koken verdampt de alcohol en heb je geen glühwein meer, maar een soort glühlimonade).

Voeg beetje bij beetje suiker toe om het geheel op smaak te krijgen, maar kijk uit dat je niet teveel toevoegd. Commercieel verkochte glühwein van slechte kwaliteit heeft vaak als smaakmaker een te hoog suikergehalte overigens. Serveer in hoge glazen met een pijpje kaneel... lekker! 
Kerstkoffie en kerstthee

Kerstmis kerstkoffieVeel koffiebranders komen rond kerstmis met speciale koffiemelanges op de markt, goede kwaliteit dessertkoffie speciaal voor de kerstperiode.

Zet de koffie als vanouds. Voeg naar smaak crème de cacao of een weinig cacaopoeder toe, gebruik kandijstokjes als suiker, en serveer het geheel met een stevige toef slagroom.

Ook kerstthee is er speciaal voor kerstmis, en de melanges verschillen nogal in de winkel. Van gewone thee verpakt in kleurig kerstomhulsel, tot geurige en heerlijk ontspannende theemelanges op basis van assam, ceylon of chinese thee, aangevuld met kruiden en vruchten als sinaasappel, vanille of kaneel.
Warme chocolade

Kerstdrank warme chocoladeKoop goede kwaliteit pure cacaopoeder, en vermeng dit al roerend met volle melk die zachtjes aan de kook wordt gebracht. Gebruik ongeveer één eetlepel per kop melk (200 cl). Voeg enkele zakjes pepermuntthee of een tak verse muntbladeren toe aan de opwarmende melk voor een extra frisse smaak. Serveer in grote mokken of glazen... mèt slagroom en cacaopoeder erbovenop natuurlijk!

 
Kerstbowl

Bowl is een grote glazen schaal met een wijn en vruchtenmix. Schenk een hele fles volle, lekkere rode wijn (naar je eigen smaakvoorkeur) in de schaal, en vul het dan verder op met fijngesneden tropische en citrusvruchten, vers of uit blik.
Sinaasappel, meloen, kers, ananas, papaya, mango.. wat er maar voorhanden is. Maak het op smaak met wat kaneelstokjes en eventueel wat suiker als je te veel zure vruchten hebt genomen.

Laat het geheel een uurtje op elkaar inwerken voor een betere smaak van je bowl. Serveer de gehele schaal met een grote opscheplepel erin en laat je gasten zèlf hun kleine glaasjes vullen en bijvullen.


Vragen over Kerst | Contact | Privacy Policy | Sitemap | Kerst links | copyright © vragenoverkerst.nl